Nova rubrika za sve čitaoce KG Magazina – “Ja za Vas”

Nova rubrika za sve čitaoce KG Magazina – “Ja za Vas”

Poštovani čitaoci, za Vas spremamo niz korisnih i zanimljivih autorskih tekstova sa temama iz tehnologije. Svakako će mnogi od Vas naći korisne opise i pregled softvera, saznati šta je to što drugi koriste u svakodnevnom radu, naučićete nešto novo a možda i neko od Vas ima ideju da napiše i podeli sa svima neki koristan i zanimljiv tekst.

Prvi autor, mnogima dobro poznati Kragujevčanin, koji je svoju profesionalnu karijeru nastavio u dalekom Kuvajtu, je Vladimir Dženopoljac. Rubriku “Ja za Vas” otvaramo sa njegovim osvrtom na obavezan alat za sve Mac korisnike – CleanMyMac X.

Vladimira ćemo da zamolimo da u nekom narednom članku svima objasni prednosti korišćenja Apple računara i telefona, da uporedi cenu PC i Mac, za rad zadovoljavajuće konfiguracije i napravi razliku između PC-ja sa Windows operativnim sistemom i Mac računara. Zanima nas i dugoročno šta je isplativije. Da li su Mac računar, tablet ili telefon uopšte za Vas dobar izbor?

CleanMyMac X – obavezan alat za sve Mac korisnike

Verujem da smo svi jako dobro upoznati sa legendarnom aplikacijom za macOS koja se proslavila svojom funkcionalnošću u sferi “čišćenja” vašeg Mac-a od starih, neželjenih ili nepotrebnih fajlova. U ovom prikazu ću se potruditi da budem što kraći i pisaću samo o ključnim funkcijama.Prva stvar koju treba da znaju korisnici je da je preduslov za upotrebu CleanMyMac X da imate instaliran macOS 10.10 ili viši. Kako navode autori, posebno je optimizovan za macOS Catalina-u.

CleanMyMac X
CleanMyMac X

Kada pokrenete aplikaciju, videćete dobro poznati dizajn koji svi znamo i volimo. Čitav meni je podeljen u nekoliko sekcija: 1) Čišćenje, 2) Zaštita, 3) Brzina, 4) Aplikacije i 5) Fajlovi.

CleanMyMacX
CleanMyMacX

Čišćenje

Prva opcija u okviru ove sekcije je tzv. Smart Clean koja vrši skeniranje čitavog sistema i predlaže šta treba obrisati, proverava situaciju sa zaštitom i optimizaciju sistema. Ono što je novo u ovoj verziji jeste da je skeniranje starih i velikih fajlova izmešteno u posebnu sekciju Files (poslednji meni).

CleanMyMac X
Screenshot

Pored ove, najčešće korišćene, opcije Smart Clean, korisnik ima mogućost da se posveti svakoj opciji zasebno i da pojedinačno očisti sistem. Tako je prva naredna opcija vezana za čišćenje sistemskih fajlova koji opterećuju rad operativnog sistema a negubite ništa ako ih se oslobodite. Ovde imate opciju da obrišete temporary files, nepotrebne fajlove za prevod u raznim aplikacijama, i slično.

CleanMyMac X
Screenshot

Takođe, posebno možete da očistite svoju email aplikaciju od nepotrebnih fajlova, kao što su stari atačmenti, logoi raznih kompanija, i slične male nebitne stvari koje usporavaju rad default email aplikacije.

CleanMyMac X
Screenshot

Naredna opcija koja čisti sistem se odnosi na trash bins. Kada odradite ovo čišćenje, ne samo da će vam isprazniti trash bin na mac-u već će pobrisati sve trash fajlove iz email aplikacije i photo library.

CleanMyMac X
Screenshot

Zaštita

Druga sekcija je zaštita vašeg računara i podataka na istom. U okviru zaštite, CleanMyMac X nudi uklanjanje štetnih fajlova (malware) i čišćenje istorije vaših aktivnosti na netu (privacy). Kada govorimo o štetnim fajlovima, CleanMyMac X vrši detaljan pregled čitavog sistema i pronalazi potencijalne pretnje po sigurnost vašeg mac-a.

CleanMyMac X
Screenshot

Druga mogućnost u okviru zaštite jeste brisanje tragova koje ostavljate na netu. Dakle, ovde možete na brz i jednostavan način da obrišete browsing history, podatke o wifi mrežama na koje ste se kačili, podatke iz safarija (cookies, downloads history, browsing history, autofill values), podatke o skoro otvorenim fajlovima i aplikacijama, kao istoriju chat-a iz iMessage ili Skype-a. Bitno je naglasiti da CleanMyMac ovde briše navedene podatke koji su sačuvani lokalno na cašem računaru. Naravno da neće obrisati chat history na Skype-u.

CleanMyMac X
Screenshot

Brzina

U okviru ove sekcije možete da se “igrate” sa dve opcije: možete da optimizujete rad na svom mac-u i možete da vršite regularno održavanje sistema. Prva opcija, optimizacija, podrazumeva da pronađete aplikacije koje ne rade kako treba i daje mogućnost da ih ugasite na bezbedan način. Takođe, ovde se nudi pregled svih aplikacija koje se pokreću zajedno sa sistemom tako da lako možete eliminisate one koje vam nisu neophodne.

CleanMyMac X
Screenshot
CleanMyMac X
CleanMyMac X

Kada pređete u sekciju za održavanje sistema, imate mnogo opcija kojim možete unaprediti rad svog sistema. Neki od značajnih opcija su oslobađanje RAM memorije, čišćenje nepotrebnih fajlova, ispravka disk permissions i slično. Svaki od ovih zadataka možete zasebno pokrenuti i na kraju videti log, odnosno videti šta je urađeno.

CleanMyMac X
Screenshot

Aplikacije

Meni jako zanimljiva sekcija se odnosi na manipulaciju sa aplikacijama. Ovaj deo me nekako podseća na Control Panel u Windows-u pa obzirom da sam koristio Windows dugi niz godina, ova opcija mi je poznata i bliska. Dakle, ovde možete da radite uninstall aplikacija, možete ih ažurirati i možete obrisati određene nepotrebne ekstenzije. U okviru uninstaller-a imate lep prikaz svih aplikacija po kategorijama.

CleanMyMac X
Screenshot

Updater je isto lepo urađen i zamišljen kao one-sto-shop za sve vaše aplikacije koje treba ažurirati. Jednostavno odaberete aplikaciju koju želite da ažurirate i CleanMyMac X to odradi brzo.

CleanMyMacX
Screenshot

U opciji Extensions imate pregled svih ekstenzija koje mogu da se obrišu sa vašeg računara bez da poremete rad pojedinih aplikacija.

CleanMyMacX
Screenshot

Fajlovi

U okviru sekcije koja se bavi pojedinačnim fajlovima na vašem mac-u ima najviše noviteta za mene u CleanMyMac X. Prva stvar koja mi se mnogo dopala je opcija Space Lens. Ovo je novitet u CleanMyMac X u odnosu na ranije verzije. Naime, Space Lens daje korisniku vizuelni prikaz svih fajlova na mac-u. Opcija radi fenomenalno i pruža detaljan uvid u strukturu svih foldera, njihovu veličinu koja je prikazana veličinom kruga, laku manipulaciju, brisanje itd.

CleanMyMacX
Screenshot

Više detalja u vezi sa ovom opcijom pogledajte u kratkom video klipu:

Pored ovoga, u delu sa fajlovima imate i opciju Large & Old Files koja je ranije bila u delu Smart Scan i koja je ceo taj proces dosta usporavala. Sada imate priliku da skenirate čitav sistem i da nađete velike fajlove i fajlove koje niste koristili u dužem vremenskom periodu. Možete da vidite šta vam od toga ne treba i da se ratosiljate istih.

CleanMyMacX
Screenshot

Poslednja opcija u ovom delu je Shredder koja vam omogućava da bukvalno obrišete fajl po fajl bez da ostavljate bilo kakav trag na disku, odnosno možete da obrišete fajlove na siguran način. E sada, ovo meni deluje malo nejasno tako da sam probao opciju i shvatio da nije ništa revolucionarno. Imate dve opcije – da obrišete odmah (immediatelly) ili da obrišete na bezbedan način (securely). Kad sam probao ovo, rezultat mi je bio isti.

CleanMyMacX
Screenshot

CleanMyMac X možete skinuti na https://macpaw.com i na https://cleanmymac.com
Cena aplikacije varira od načina i količine koje želite:

Pretplata:

  • Godišnja pretplata za jedan Mac je $39.95
  • Godišnja pretplata za dva Mac-a je $79.90
  • Godišnja pretplata za pet Mac-ova je $199.75

.

Jednokratna kupovina trajne licence:

  • Za jedan Mac $89.95
  • Za dva Mac-a $179.90
  • Za pet Mac-ova $449.75

.

Popust za one koji poseduju prethodno verziju 50%

Ako koristite neki drugi Mac cleaner, možete dobiti popust od 40% (zanimljivo)

Više o ponudama ovde https://macpaw.com/store/cleanmymac#_ga=2.134401009.124966102.1571825380-556041559.1571641141

Kratak prikaz svih glavnih funkcija novog CleanMyMac X možete videti ovde:

Autor: Vladimir Dženopoljac

Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UChE5XPNeWuWBuGUvHixfdnQ

* Zabranjeno kopiranje bez dozvole KGMagazin-a

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)