Danas je Arandjelovdan

Danas je Arandjelovdan
Screenshot/Youtube

Srećna slava svima koji danas slave Arandjelovdan!

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan.
Praznik, koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom i uvek se obeležava 21. novembra po novom kalendaru, spomen je na jednog od anđela koji su se sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla.

Sveti arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla i sila nebeska koja prihvata duše umrlih mereći im dobra i zla dela, slika se kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Od davnina su ljudi praznovali anđele Božije, ali se to često izmetalo u njihovo obožavanje. Jeretici su ih ponekad tumačili kao bogove ili smatrali stvoriteljima čitavog vidljivog sveta. Na četiri do pet godina pre Prvog vaseljenskog sabora održan je Laodikijski pomesni sabor, koji je svojim 35. pravilom, ustanovio ispravno poštovanje anđela.

U vreme rimskog pape Silvestra i aleksandrijskog patrijarha Aleksandra ustanovljen je praznik arhistratiga Mihaila i pročih sila nebesnih u novembru. Zašto baš u Novembru? Novembar je zapravo deveti mesec od meseca marta koji se smatra trenutkom stvaranja sveta. A deveti mesec posle marta uzet je zbog devet anđelskih činova koji su najpre stvoreni. Sveti Dionisije Areopagit, učenik apostola Pavla, opisao je, ovih devet činova u knjizi “O nebesnoj Jerarhiji”.

U toj strogoj anđelskoj hijerarhiji, vojvoda anđelske vojske je arhistratig Mihail, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sobom u propast.
Među anđelima vlada savršena jednodušnost i stroga hijerarhija u poslušnosti nižih činova višim, a svih ukupno svetoj Božjoj volji.

Mnogi hrišćani slave svetog arhistratiga Mihaila koga smatraju živim svetiteljem, ali se priprema žito za slavu.

Aranđelovdan je jedna od najčešćih krsnih slava kod Srba.

Izvor: brusonline

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)