ESTAM medjunarodni muzički festival

ESTAM medjunarodni muzički festival

Studentski kulturni centar Kragujevac organizuje 13. i 14. decembra 2019, međunarodni world music festival – ESTAM. Festival ima za cilj da predstavi aktuelnosti sa svetske i lokalne world music scene, da popularizuje muziku i autore ovog žanra koji nosi specifičnosti raznih podneblja kombinujući ih sa različitim stilovima.

ESTAM je za dve godine uspešno realizovao nastupe muzičkih izvođača iz zemlje i regiona – Naked, Oratnitza, Shira U’tfila, Jovan Pavlović, Marko Marković, Damir Imamović Sevdah Takht, Eklektik Orkestra i naišao na pozitivne reakcije publike. Prepoznat je među aktivnim članovima i poznavaocima umetničke, jazz i world muzičke scene i širom publikom, ali i kao značajna manifestacija na kulturnoj mapi grada. 

ESTAM

Festival će ove godine predstaviti publici zvezde međunarodne muzičke scene i velikane domaćih zvučnih prostora. 13. i 14. decembra u Knjaževsko srpskom teatru nastupiće premijerno sastav iz Srbije SYRINX, iz Austrije FATIMA SPAR QUINTET (dobitnica prestižnih nagrada Austrian World Music Award i BBC World Music Award),  renomirana pevačica evropske scene švajcarsko-albanskog porekla ELINA DUNI sa svojim trijom i vojvođanski kompozitor i instrumentalista Boris Kovač i njegov NEW RITUAL ORCHESTRA. Ovogodišnji Estam World music festival podržao je i Grad Kragujevac, Austrijski kulturni forum, World music asocijacija Srbije, Radio televizija Kragujevac i drugi. 

Ulaznice u pretprodaji 600 dinara (pojedinačna) i 1000 dinara (komplet) u prodaji 800 (pojedinačna) i 1400 (komplet)

BORIS KOVAČ New Ritual Quartet

Novi projekat vojvođanskog kompozitora i instrumentaliste Borisa Kovača logičan je nastavak razvoja njegovog kamerno-muzičkog stvaralaštva. Nakon nekoliko projekata u kojima se pojavljuje sa dva pa i tri puta brojnijim izvođačkim sastavom, svođenje orkestra na kvartet novi je izazov za Kovača i njegove višegodišnje saradnike klaviristkinju Slobodanku Bobu Stević, kontrabasistu Sinišu Mazalicu i perkusionistu/bubnjara Lava Kovača.

Aktuelni program ovog kvarteta predstavlja presek odabranih instrumentalnih dela Borisa Kovača, izvesnu retrospektivu njegove dosadašnje karijere koja uključuje i izbor najnovijih radova.

Muzički jezik kojim se izražava ovaj vojvođanski kompozitor visokog međunarodnog renomea izmiče svim aktuelnim stereotipovima, u njemu se spajaju postmoderni idiom savremene kamerne muzike sa iskustvima savremenog jazz-a i world music-a, sa primesama tradicionalne muzike jugoistočne Evrope i Mediterana. Primereno tome u izvođenju njegove kamerne muzike učestvuju kako izvođači klasične i savremene muzike tako i oni koji pripadaju više jazz ili etničkom muzičkom izrazu.Stilski muzički i duhovni sinkretizam ovog autora jedinstvena je pojava na ovim prostorima.
New Ritual GroupBoris Kovač – sopran i alt saksofon, bas klarinet, melodikaSlobodanka Stević – klavir, sempler Siniša Mazalica – kontrabasLav Kovač – udaraljke

BORIS KOVAČ New Ritual Quartet

Elina Duni (glas) i Rob Luft (gitara) feat. Gent Rushi (harmonika)

Pesme ljubavi i izgnanstva

Elina Duni je pevačica  švajcarsko-albanskog porekla. Nakon što je 2012. godine potpisala ugovor za ECM Records, specifičnost njene muzike , kombinacija tradicionalnih albanskih narodnih pesama i džeza, donela joj je priznanja širom sveta. Na novom projektu pridružio joj se gitarista i BBC-jev “Umetnik nove generacije” – Rob Luft, jedna od rastućih zvezda trenutne jazz scene u Londonu. Njegovo muziciranje spaja odjeke zapadnoafričkog visokog života, keltskog folka i minimalizma. Njegov energičan, poletan zvuk pronašao je idealni kontrapunkt vokalu Eline Duni. Zajedno nas vode na putovanje kroz bezvremenske narodne pesme koje i dan danas odjekuju tako istinski, izvodeći svoj autorski, originalni materijal o savremenim temama sa kojima se suočavamo svi.

Ovom prilikom duo poziva akordeonistu Gent Rušija da upotpuni sastav. Njegova karakteristična kombinacija tonalnog bogatstva i delikatnosti dodaje suptilnu boju ovom projektu.

Elina Duni (glas) i Rob Luft (gitara)

Fatima Spar Quintet

Swing, Pop, Balkanmusik

Sa svojim bendom The Freedom Fries Fatima Spar nastupa više od 15 godina širom sveta u renomiranim klubovima i na poznatim festivalima. Već 2004., u godini osnivanja, bend osvaja prestižnu nagradu publike i žirija na takmicenju Austrian World Music Award. Slede nominacije za Amadeus Austrian Music Award i BBC World Music Award za albume Zir Zop i Trust. Fatima Spar & The Freedom Fries je prvi austrijski bend koji je nastupao u oficijalnom programu WOMEX-a u Španiji i Eurosonic-a u Holandiji.
U proleće 2015. Fatima Spar počinje saradnju sa austrijskim Big Bendom JOV sa kojim izdaje novi autorski album (The Voice Within) nakom čega slede serije koncerata.

Nakon Big Bend avanture, pevačici se 2016. godine ostvario još jedan san: sa nekoliko članova iz svog benda The Freedom Fries pravi manji i fleksibilniji Working Band koji izvodi kompozicije sa prethodnih albuma u sasvim novoj zvučnoj estetici u kojoj harmonika i gitara preuzimaju vodeće uloge.

Fatima Spar piše humoristične i socijalno – kritičke tekstove pesama na engleskom, nemačkom i turskom jeziku dok je muzički stil mešavina živahnog Swing-a tridesetih godina, Pop-a i elemenata balkanske muzike. 
‘Fatima Spar comes across like Turkey’s answer to Regina Spektor, thanks to her quirky little mouth sound and sassy lyrics.‘ (Time Out New York)
www.fatimaspar.com

Fatima Spar: vocals

Miloš Todorovski: accordion

Orges Toce: guitar

Philipp Moosbrugger: bass

Saša Nikolić: drums

Fatima Spar Quintet

SYRINX

Ansambl Syrinx je mladi projekat koji čine vrsni muzičari iz Srbije – Aca Pejčić (sax, kaval, synths), Pavle Popov (bas i gitara) i Tom Fedja Franklin (bubnjevi i perkusije). Nastao je kao rezultat dugogodišnje saradnje pre svega u okviru studijskog rada, kao i nastupa u najrazličitijim bendovskim postavama. Muzika koju izvode Syrinx se ne može svrstati ni u jedan žanr, ona je promenljiva i neuhvatljiva. Sa jakim osloncem na tradicionalnu muziku našeg podneblja, kao i uplivima američkog džeza i “nove” elektronske muzike. Njihov set je u velikoj meri spoj hipnotišuće elektronske i balkanske narodne muzike.

SYRINX
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)