Inicijativa SES Kragujevac za zabranu rada nedeljom u trgovini

Inicijativa SES Kragujevac za zabranu rada nedeljom u trgovini
Foto: Brian Kraus from Unsplash

Socijalno – ekonomski savet grada Kragujevca doneo je Odluku da pokrene Inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima gde je to nophodno (benzinske stanice, apoteke).

Ova Inicijativa, kaže se u saopštenju za javnost SES Kragujevac, proistekla je iz činjenice da je položaj zaposlenih u trgovini nezavidan, veliki broj zaposlenih u ovoj delatnosti, obavlja posao sa samo dva slobodna dana tokom meseca, a ne postoji ni efikasan model kontrole njihovog radnog vremena. Pri tome su plaćeni kao da ostvaruju zakonsko pravo na 40  – časovno radno vreme nedeljom. Ovakvo radno vreme ima poguban uticaj ne samo na zaposlene, nego i na njihove porodice. Posebno značajnim za ovu inicijativu Savet je cenio podatak da od 200 000 zaposlenih u trgovini, 70 posto čine žene.

Rad nedeljom u trgovinama zabranjen je u devet evropskih država, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija, Poljska, a nedavno je ovu zabranu uvela i Crna Gora.

Socijalno – ekonomski savet grada Kragujevca će ovu Inicijativu uputiti Republičkom Socijalno – ekonomskom savetu, Ministarstvu trgovine i predsednici Vlade Republike Srbije.

Izvor: kragujevac.rs

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)