Internacionalni festival umetnika harmonike od 11. do 16. novembra

Internacionalni festival umetnika harmonike od 11. do 16. novembra
Foto: Maja Pejic from Pixabay

U Kragujevcu od 11. do 16. novembra će se održati 28. Internacionalni festival umetnika harmonike. Prestižni festival tradicionalno okuplja najbolje izvođače iz celog sveta, a ove godine u sali Prve kragujevačke gimnazije nastupiće šest umetnika iz Rusije, Italije, Moldavije, Slovenije i Kine. Srbiju će predstavljati mladi Kragujevčanin Luka Simić, laureat Svetskog trofeja 2018. godine, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj danas u zgradi Uprave grada.

Foto: adaoaalves from Pixabay 

U organizaciji Muzičkog centra AD LIBITUM pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca održava se Internacionalni festival harmonike 28. put i kao i ranijih godina cilj je da ljubitelje ove muzike, učenike Muzičke škole i studente FILUM-a informišemo i učinimo im dostupnim najveća dostignuća u svetu umetnosti na harmonici. U tom svetlu i ove godine pozvali smo pobednike najvećih svetskih takmičenja da nastupe sa svojim koncertima u Kragujevcu, rekao je prof. Milan Tomić, direktor Festivala.

Od 11. do 16. novembra u sali Prve kragujevačke gimnazije, u toku šest koncertnih večeri nastupiće umetnici iz Rusije, Italije, Moldavije, Slovenije, Kine i Srbije, pobednici takmičenja u Kastelfidardu (Italija), Arasateu (Španija), Klingentalu (Nemačka), Svetskog trofeja i Svetskog kupa.

Festival ovakve koncepcije pomaže daljem razvoju i Muzičke škole i fakulteta u Kragujevcu jer svi koji se bave ovom umetnošću mogu da čuju najbolje svetske izvođače, nove programe a imaju mogućnost da se upoznaju sa nekim novim pedagoškim dostignućima i metodama i to sve blagotvorno deluje na razvoj harmonike u našoj zemlji, istakao je direktor Tomić.

Luka Simić, učenik trećeg razreda Muzičke škole ”Dr Miloje Milojević”, među brojnim nagradama osvojenih u zemlji i inistranstvu posebno izdvaja trostruko zvanje laureata na  Republičkom takmičenju učenika muzičkih škola, kao i one osvojene na takmičenjima u Pragu, Klingentalu, Kastelfidardu. Prošle godine na Svetskom kupu u Litvaniji osvojio drugo, a u Kanadi na Svetskom trofeju prvo mesto u kategoriji juniora. Ove godine u Kini na Svetskom kupu osvojio je 4. mesto i on kaže da mu je velika čast da učestvuje na tako prestižnom festivalu pored umetnika koji su mu uzori. Druge festivalske večeri Luka će se kragujevačkoj publici predstaviti raznovrsnim programom poznatih kompozitora Baha, Skarlatija, muzikom pisanom za harmoniku Semjonova, Kusjakova kao i kompozicijom umetnika na harmonici Jurija Šiškina.

Festival će otvoriti pobednik takmičenja u Italiji 2018. godine Vladimir Stupnjikov iz Rusije, 13. novembra u sali Prve kragujevačke gimnazije od 20 sati nastupiće Samjuel Telari iz Italije, četvrte festivalske večeri četvorostruki pobednik Svetskog trofeja i Svetskog kupa 2018. godine iz Moldavije Radu Ratoi, 15. novembra Junhao Mao iz Kine, pobednik takmičenja u Klingentalu 2017. godine a kamerni ansambl iz Slovenije Duo Accellorandom, pobednice takmičenja u Kastelfidardu 2018. godine nastupiće poslednje večeri festivala.

Svi koncerti održavaju se u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sa početkom u 20,00 časova, a ulaz za posetioce je slobodan.

Izvor: kragujevac.rs

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)