Iskoristite ovo Miholjsko leto na pravi način. Posetite Lisine

Iskoristite ovo Miholjsko leto na pravi način. Posetite Lisine

Temperature su prave letnje. Iskoristite ih i za vikend, u svega 100km od Kragujevca udaljenom delu Srbije, provedite prelep dan.

timonix.com
timonix.com

Najpristupačniji i zato možda i najposećeniji. Vodopad o kome se možda najviše piše i zna. Međutim u poslednje vreme je često pogrešno nazivan ”Veliki Buk” jer Veliki Buk se nalazi na Beljanici. U neposrednoj blizi Velikog Vrela postoje nekoliko etno restorana i mogućnost iznajmljivanja bungalova. Svega nekoliko kilometara dalje su kanjon Resave i Resavska pećina.

Veliko Vrelo (ili Lisine) je vodopad u istočnoj Srbiji, u podnožju Sokolice, vrha Beljanice, na reci Veliko Vrelo. Smešten je na oko 400 metara nadmorske visine. Dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sa visinom od 25 metara, dok tokom 1990-ih nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini i Vodopad Jelovarnik na Kopaoniku. Prema tipu nastanka spada u akumulacione vodopade, nastale akumulacijom bigra.

Penušava, bistra i hladna voda najpre preko malih bigrenih kaskada (gornji vodopad visine 0,5 metara, srednji vodopad visine 2 metara i donji vodopad visine 2,8 metara), a zatim niz vertikalni bigreni odsek visok preko 20 metara, voda se stropoštava uz veliku buku u dubok amfiteatar vertikalnih strana. Na dnu amfiteatra nalazi se jezero duboko oko 5 metara, okruženo bigrenim blokovima,poznato jos kao ”zeleni vir”.Kolicina vode se krece od 120litara u sekundi pa do 10m3 u sekundi Pod zaštitom je države, kao rezervat prirode od izuzetnog značaja.

Neiscrpna snaga i život koju daje voda je kvalitetno iskorišćena u ekonomske i turističke svrhe. Smeštene u jedinstvenom i predivnom prirodnom ambijentu, Lisine predstavljaju idealnu destinaciju za uživanje. Nekada su na reci Veliko Vrelo postojale brojne vodenice i valjaonice za sukno, dok danas meštani vodenice pretvaraju u restorane i turističke objekte, koji su dobro usklađeni sa celokupnim ambijentom. Predivan pejzaž, umirujući i melodični zvuk vode i ukusna domaća hrana, od Lisina čine pravu oazu za odmor i okrepljenje. U neposrednoj blizini vodopada Lisine su restorani, pored kojih neposredno protiče penušava, hladna i bistra voda. Odlična hrana i ljubazni domaćini, kao i umirujući zvuk vode, čine doživljaj potpunim. Jedinstvenost ugostiteljskih objekata Lisina čine brojni ribnjaci u kojima se uzgaja pastrmka, koja je neizostavni i vrhunski ukusan specijalitet gotovo svih restorana. U ovom posebno lepom prirodnom ambijentu Istočne Srbije je nekoliko ugostiteljskih objekata, među kojima su Resavski uranak, restoran sa prenoćištem, a u podnožju vodopada je restoran sa bungalovima Vodopad Lisine, na prostranom imanju sa malim zoološkim vrtom, ribnjakom i jezerom za sportske ribolovce. Restoran „Vodopad“ iz ponude izdvaja: pogaču ispod sača, beljanički sir i kajmak, kačamak, proju, beljaničko jagnje na ražnju, kao i uvek svežu pastrmku. 

timonix.com
timonix.com

U neposrednoj blizini se nalazi Resavska pećina (9km), manastir Manasija (23km) i manastir Ravanica (42km). Živopisni šumovit put do manastira Ravanice vodi preko Senjskog rudnika, najstarijeg aktivnog rudnika mrkog uglja u Srbiji. Svega kilometar od Despotovca je Park minijatura, koji predstavlja verne makete i modele srpskih srednjevekovnih manastira.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)