Kad se stomak “buni” posle čaše mleka

Kad se stomak “buni” posle čaše mleka
Foto: Couleur from Pixabay

Izvor: Politika

Netolerancija na laktozu je nemogućnost da se svari hrana koja sadrži laktozu – šećer koji se nalazi u mleku. To nije bolest, već genetski određena karakteristika. Ako se stomak „buni” kada se popije čaša mleka i posle toga se dobije dijareja, jedan je od verovatnijih znakova da je osoba netolerantna na laktozu.

Simptomi koji još ukazuju na ovaj poremećaj su: grčevi, nadimanje, mučnina, dijareja, gasovi, pa i povraćanje u slučaju uzimanja veće količine laktoze. Ako netolerantna osoba pije mleko mogu da se razviju kolitis i Kronova bolest (zapaljenske bolesti creva).

Do ovih problema dolazi usled toga što osoba čiji organizam ne toleriše laktozu ne može da svari hranu koja je sadrži, jer u tankom crevu nema dovoljno enzima čije je ime laktaza.

Iako stanje može da bude neprijatno, ono nije ozbiljno. Sve što bi osoba sa ovim simptomima trebalo da uradi jeste da se kloni hrane koja sadrži laktozu. Moralo bi se znati da se često dodaje kao prehrambeni aditiv u nekim pekarsko-poslastičarskim proizvodima, industrijskim konditorima… Zato je nabolje čitati deklaracije, ili piti suplement koji sadrži enzim laktazu, a koji organizmu nedostaje da svari mlečnu hranu. Moguće rešenje je i da se zamene mleko i mlečni proizvodi onima na biljnoj bazi.

ceo tekst pročitajte na politika.rs

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)