Kragujevac-kolevka dualnog obrazovanja u Srbiji

Kragujevac-kolevka dualnog obrazovanja u Srbiji
Foto: StockSnap from Pixabay

Šta je dualno obrazovanje?

Dualno obrazovanje je deo sistema srednjeg obrazovanja i vaspitanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja, veštine i sposobnosti i stavovi (kompetencije) u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Povodom obeležavanja 165 godina od početka dualnog obrazovanja u Kragujevcu u organizaciji Srednje stručne škole, Udruženja Kragujevac naš grad i Društva inženjera i tehničara Srbije pod pokroviteljstvom grada u Staroj skupštini održana je stručna konferencija Kragujevac-kolevka dualnog obrazovanja u Srbiji.

Na konferenciji o značaju dualnog obrazovanja kroz istoriju do danas i o budućim strategijama tog sistema govorili su mr Dragoljub Grujović, konstruktor oružja, nekadašnji  direktor Zastava oružja, Siniša Kojić, direktor Srednje stručne škole i Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije. U ime grada učesnike konferencije pozdravio je prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Grad Kragujevac je u mnogo čemu bio prvi. Sistem dualnog obrazovanja je jedna od takvih  stranica u njegovoj istoriji razvoja. Odgovorna lokalna samouprava obrazovanje postavlja na mesto prioriteta. Pored ulaganja u rekonstrukcije objekata škola, urađeno je dosta u oblasti obrazovne međunarodne saradnje, ali i dualno obrazovanje je u našem sistemu srednjeg stručnog školovanja ima duboke korene. Danas više od 7 hiljada učenika je u tom sistemu i broj iz godine u godinu raste, rekao je prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća. Ovaj sistem uveden je u cilju povezivanja obrazovanja i privrede što je od suštinskog značaja za mlade jer im omogućava da steknu kvalitetniju diplomu, dragoceno iskustvo i povećava šansu za zapošljavanje.

Prema rečima Siniše Kojića, direktora Srednje stručne škole prvi koraci u dualnom obrazovanju počeli su pre 165 godina. Novi koraci u razvijanju dualnog obrazovanja učinjeni su 2014. godine zahvaljujući Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ, kada je upisana prva generacija bravara – zavarivača. To je bila prekretnica u stručnom obrazovanju – novi model, stara znanja na nov način, tako da sve ono što smo do tada radili uz podršku nemačko-srpske saradnje i organizacije GIZ smo unapredili, rekao je direktor Kojić. Ove godine upisan je maksimalan broj učenika za struku bravara zavarivača. Od dualnih profila u školi postoji još industrijski mehaničar, mehaničar motornih vozila a od ove godine i mašinski tehničar motornih vozila. Najveće interesovanje mladi pokazuju za profilom tehničar za kompjuterskio upravljanje CNC mašinama. U zavisnosti od načina realizacije nastavnog programa da li se realizuju isključivo u školskim radionicama ili i u kompanijama i ostali profili bi trebalo da budu i dualni i klasični, što zavisi od potrebe i spremnosti privrede da participira u procesu obrazovanja, ističe direktor Srednje stručne škole.

Nakon stručnog dela konferencije, direktor Kojić sa predstavnicima kompanija AMM, Union Komponents, Siemens i Nikom potpisao je ugovore o dualnom obrazovanju.

Izvor: kragujevac.rs

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)