Legalizacija romskih podstandarnih naselja u Kragujevcu

Legalizacija romskih podstandarnih naselja u Kragujevcu

Sporazumom o saradnji zaključenim između Stalne konferencije gradova i opština i grada Kragujevca započela je realizacija komponente Programa „Podrška EU inkluziji Roma – osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma” koja podrazumeva tehničku podršku za potrebe legalizacije romskih podstandardnih naselja, kazao je prof. dr Nedeljko Manojlović na sastanku koji je tim povodom organizovan sa predstavnicima SKGO, Komiteta pravnika za ljudska prava, romskih organizacija, predstavnika grada i nadležnih Gradskih uprava. Ovo je prema rečima Manojlovića šesti projekat koji je grad Kragujevac dobio ove godine, a tiče se ljudskih, građanskih prava odnosno unapređenja položaja Roma.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da se odmah krene u realizaciju projekta koji uključuje sledeće aktivnosti: analizu pristiglih zahteva za ozakonjenje predmeta od strane romske zajednice, dvodnevnu obuku za saradnike u oblasti ozakonjenja, organizaciju tribina u romskim podstandardnim naseljima na temu ozakonjenja, analizu arhiva zahteva za ozakonjenje, izradu Izveštaja o stanju u sektoru ozakonjenja objekata romske zajednice sa preporukama za unapređenje procesa i izradu Akcionog plana za unapređenje procesa ozakonjenja za romsku zajednicu.

SKGO je za potrebe realizacije tog programa obavila analizu stanja na terenu i to u 23 lokalne samouprave, kako bi se upoznala sa najvećim izazovima i eventualnim vidovima podrške. Napravljen je pregled određenih aktivnosti i odabrali smo deset gradova i opština, kazao je Igor Miščević koordinator Komponente koja se bavi stanovanjem. Pored Kragujevca, koji je najveći grad, a samim tim i najveći izazov, tu su Leskovac, Pirot, Vršac, Požarevac, Surdulica, Mladenovac, Sombor, Paraćin i Lebane.

Ovo niko do sada u Srbiji nije radio i naša je ideja da kroz ovaj program pokušamo da napravimo predlog pravnih mehanizama ili obrazloženja zašto nešto ne može da se legalizuje za dve grupe problema koje su najbrojnije na terenu: kada imamo izgrađene objekte na tuđem zemljištu gde postoji neki trag o kupoprodaji i kako pronaći mehanizme za otuđenje zemljišta ako je objekat izgrađen na javnom zemljištu.

Izvor: kragujevac.rs

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)