Nakon preuzimanja Apoteke Una Kragujevac u lancu BENU sada 344 apoteke

Nakon preuzimanja Apoteke Una Kragujevac u lancu BENU sada 344 apoteke

Lanac apoteka BENU Beograd preuzeo je Apoteku Una Kragujevac čime ova kompanija sada ima 344 apoteke ili 10 odsto od svih registrovanih apoteka u zemlji, sledi iz rešenja o dozvoljenoj koncentraciji Komisije za zaštitu konkurencije.

Komisija je navela da je na tržištu maloprodaje farmaceutskih proizvoda na teritoriji Srbije, u junu 2019. godine bilo prisutno 3.707 apoteka. 

Prema podacima koje je dostavio sam BENU,  ova kompanija je vlasnik 344 apoteke, dok sa povezanim licima ima 375 apoteka.

BENU Apoteke
BENU Apoteke

BENU apoteke pripadaju nemačkoj Phoenix grupi koja u Srbiji kontroliše više kompanija. Osim BENU, pod kontrolom ove grupe su i apoteke LIVSANE, tri apoteke Krsmanović,  dok je 25 apoteka pod znakon ZU JULIJA Pharm. 

BENU je naveo da je na nacionalnom nivou najveća konkurenija Lilly Drogerije. 

Kako se napisali Komisiji, veoma je razgranata mreža apoteka u vlasništvu države, a koja podrazumeva ne samo Apoteku Beograd koja je aktivna u Beogradu, nego i pojedinačne apoteke po manjim gradovima (Apoteka Niš, Subotica, itd.). U ukupnosti ove apoteke predstavljaju najrazgranatiju mrežu apoteka u Srbiji, dodaje se. 

Napominje se i da je AsterFarm, kao član jednog od najvećih lanaca apoteka u centralnoj i istočnoj Evropi, u Srbiji prisutan pod brendom Dr. Max. Takođe, primetan je i značajniji ulazak makedonskog lanca apoteka Zegin na tržište Srbije. 

Podsećamo, letos su BENU apoteke stekle kontrolu nad poslovanjem Apoteke Novi Sad.

Izvor: novaekonomija.rs

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)