Nova metoda lečenja aritmija i u KC Kragujevac!

Nova metoda lečenja aritmija i u KC Kragujevac!

Liste čekanja će se značajno smanjiti u Kragujevcu.

Screenshot / KBC
Screenshot / KBC

Na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra u Kragujevcu urađene su prve elektrofiziološke procedure srca. Posle obuke lekara u Kliničkom centru Srbije, osvojena je metoda kojom se dijagnostikuju i leče najteže aritmije. Posle Beograda I Sremske Kamenice, centralni grad Šumadije je treći u Srbiji gde je osvojena ova vrsta intervencije.

Ovom metodom koja postaje standardna procedura i u Kragujevcu znatno ćemo smanjiti liste čekanja, koje traju i do dve godine. U suštini ova metoda se primenjuje kada više ne mogu da pomognu lekovi, ni pejsmejker, i tada pristupa se elektrofiziologiji. Novom tehnologijom, uklanja se mišićni snop, koji je uzrok aritmije. Inače, kao što je poznato ubrzan rad srca izaziva ozbiljne komplikacije, čak i moždani udar, kaže prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC “Kragujevac”.

Prema njegovim rečima osvajanje ove metode u saradnji sa Kliničkim centrom Srbije sa mnogo apsekta olakšaće rad kragujevačkih kardiologa. Samo u Kragujevcu, od početka godine, ugrađeno je oko 400 pejsmejkera, a na elektrofiziologiju čeka 40 pacijenata. Na Klinici za kardiologiju KC “Kragujevac” godišnje se uradi i oko četiri hiljade intervencija.

Direktor klinike prof. dr Vladimir Miloradović ističe i ostale prednosti osvojene metode.

– Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji, bez otvaranja grudnog koša, a brz je i oporavak. Pacijent dan posle intervencije ide kući, kaže dr Miloradović.

– Kroz preponske vene, znači kroz donje šupljine, dođemo do srca, identifikujemo uz pomoć katetera mesto koje daje samu aritmiju, a onda strujom, zagrevanjem tog tkiva, na temperaturi od nekih 70 stepeni, se izmeni to patološko mišićno vlakno, i onda se ono eliminiše, kaže dr Vladimir Ignjatović, elektrofiziolog Kliničkog centra u Kragujevcu.

Posle ove intervencije, pacijent je izlečen od aritmije i uspostavljen je normalan sinusni ritam i u velikom broju slučajeva već sutradan se upućuje na kućno lečenje.

Izvor: Kurir.rs

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)