Obuka o znakovnom jeziku za zaposlene u Gradskoj upravi

Obuka o znakovnom jeziku za zaposlene u Gradskoj upravi

Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac je za zaposlene u Gradskoj upravi organizovalo tribinu o znakovnom jeziku a u cilju upoznavanja sa osnovnim pojmovima Zakona o upotrebi znakovnog jezika i otklanjanja komunikacijskih barijera.

Na teritoriji Šumadijskog okruga ima 320 gluvih i nagluvih lica i nedovoljan broj profesionalnih tumača koji nisu fizički u stanju da pruže toliki broj usluga, ističe predsednica Udruženja Biljana Milanović. Obuka o osnovnim pojmovima znakovnog jezika za zaposlene u institucijama jedan je od načina na koji možemo da unapredimo komunikaciju sa šalterskim radnicima, a očekujemo i izradu mobilne aplikacije koja će nam takođe olakšati komunikaciju, kaže Milanović.

Zbog neadekvatnog obrazovanja gluvi imaju problem otežanog pisanja i razumevanja onoga što je napisano, zbog čega moraju, kaže Suzana Maslać Matović, sekretar Udruženja, da samostalno angažuju ovlašćene tumače, iako bi to trebalo da čine ustanove i institucije. Imajući u vidu da gluvi čitaju sa usana ona objašnjava da šalterski radnici često sagnu glavu, okreću levo ili desno, pišu i ne gledaju gluve u lice, što komunikaciju otežava. Gluvi nemaju intelektualne smetnje, ali je u razgovoru sa njima neophodno govoriti jasno, polako i razgovetno bez vike, dodala je Maslać Matović uz apel zaposlenima da u komunikaciji sa njima imaju  strpljenja i razumevanja.

Radionicu za zaposlene u Gradskoj upravi finansijski je podržao grad Kragujevac u sklopu projektnih aktivnosti koje realizuje Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga.

Današnja obuka sigurno neće rešiti sve probleme u komunikaciji koja postoji između osoba sa invaliditetom ovoga puta gluvih i nagluvih i službenika koji rade u gradskoj administraciji, ali će sigurno svima nama da pomogne da ih bolje shvatimo i razumemo, a njima da mogu da ostvare pravo koje im je zakonom omogućeno, kazao je Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Na prvoj radionici 20 – oro zaposlenih u Gradskoj upravi su upoznati sa osnovnim pravima, problemima i potrebama gluvih i nagluvih lica, a obuka se organizuje u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, Crvenom krstu i kragujevačkim osnovnim školama.

Izvor: kragujevac.rs

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)