Okrugli sto na temu „Podsticaj zapošljivosti osoba sa invaliditetom“

Okrugli sto na temu „Podsticaj zapošljivosti osoba sa invaliditetom“
Foto: Mabel Amber, still incognito... from Pixabay

Okrugli sto na temu „Podsticaj zapošljivosti osoba sa invaliditetom“ u organizaciji Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac i Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu održan je danas povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Tema okruglog stola okupila je predstvnike relevantnih institucija i udruženja, Nacionalne službe za zapošljavanje, gradskih uprava za zdrasvtvenu i socijalanu zaštitu i privredu. Nakon stručnog dela tribine prikazan je dokumentarni film Moja Srbija na znakovnom jeziku.

Ne samo danas kada celi svet obeležava datum posvećen osobama sa invaliditetom već tokom čitave godine na ravnopravnoj osnovi Gradska uprava za zdravstvenu i socijlanu zaštitu razgovara sa osobama sa invaliditetom ali i sa reprezentativnim udruženjima, kaže Nikola Ribarić načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Razgovaramo pre svega o problemima, kako da ih zajednički prevaziđemo a tiču se uključenosti u oblasti obrazovanja koji je pored zapošljavanja jedno od najvažnijih pitanja kada je reč o osobama sa invaliditetom. Gradska uprava čini dosta ali sigurno da to nije dovoljno da osobe sa invaliditetom žive ravnopravno u našoj lokalnoj zajednici. Slična je situacija i u svetu, s obzirom da oko 15 odsto svetske populacije čine osobe sa invaliditetom odnosno imaju neki oblik invaliditeta.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine želeli smo da obeležimo tematskim okruglim stolom na kojem će se učesnici baviti pitanjem zapošljavanja OSI jer je to aktuelno pitanje o kojem se govori i na lokalnom i na republičkom nivou, kaže Suzana Maslać Matović, sekretar Udruženja gluvih i nagluvih Šumadisjkog okruga. Osobe sa invaliditetom su u mnogo boljem položaju nego ranije ali mnogo toga nedostaje da bi inkluzija bila potpuna. Dosta se uradilo na otklanjanju arhitektonskih barijera, ustanove kulture su radile na prilagođavanju i dostupnosti sadržaja slepim licima, za gluva lica su uz podršku grada i drugih donatora nabavljena određena pomagala kao što su vibracioni budilnici ili bebi alarm, ali danas je prilika da se više o tome priča, da se što više ljudi upozna sa problemima i potrebama osoba sa invaliditetom. OSI su osobe koje žele da rade i žele socijalno-ekonomsku sigurnost, a za to im je potrebna šansa i podrška, dodaje Maslać Matović. Šansu treba da ima svako jer postoje osobe sa invaliditetom koje se ističu u brojnim oblastima i potrebna im je podrška i zato pozivamo društvo da tome više pokloni pažnju.

Izvor: kragujevac.rs

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)