Paušalci u Kragujevcu mogu da odahnu do 1.marta 2020

Paušalci u Kragujevcu mogu da odahnu do 1.marta 2020
Foto: M.A.

U skupštinsku proceduru je ušao predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana a sve nakon izmena koje su usledile po završetku tribina u Kragujevcu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu.

Izmenjeno je čak pet od devet kriterijuma testa samostalnosti.

Predlog da se primena testa samostalnosti pomeri na 1. mart 2020. godine je usvojen tako da će, umesto kao što je bilo prvobitno planirano od početka naredne godine mere podsticaja biti dostupne od 1. januara 2020. godine.

Test samostalnosti je takođe pretrpeo pojedine izmene kako bi se rešile sve nedoumice i time su usaglašeni stavovi sa stavovima jednog dela IT zajednice koji je učestvovao u raspravama. To svakako daje više vremena svima kojima je potrebno da usklade svoje poslovanje sa najavljenim merama.

Pet od devet predloženih kriterijuma testa samostalnosti je pretrpelo izmene, kako bi se postigla preciznija implementacija i eliminisao prostor za široko tumačenje koje bi neopravdano moglo implicirati nesamostalnost preduzetnika.

Od posebnog značaja za paušalce su sledeće izmene kriterijuma testa samostalnosti:

Paušalno oporezivanje test samostalnosti
StartupStockPhotos from Pixabay
 • U drugom kriterijumu se sada pažnja obraća samo na uobičajeno korišćenje prostorija nalogodavca, dok je obezbeđivanje materijala od strane nalogodavca isključeno
 • Korišćenje opreme potrebne za određeni posao neće biti indikator nesamostalnosti
 • Rukovođenje koje nastaje uobičajenim naručivanjem i praćenjem toka obavljanja posla od samostalnog preduzetnika neće se smatrati indikatorom nesamostalnosti
 • Isključen je uobičajeni timski rad, kako bi se izbegla široka tumačenja koja bi neopravdano mogla ukazati na nesamostalnost
 • Iz zabrane obavljanja delatnosti za druge nalogodavce isključena je zabrana koja se odnosi na ograničen broj direktnih konkurenata nalogodavcu
 • Dodatno je specificirano da u broj od 130 dana rada za jednog nalogodavca godišnje ulazi bilo koji period u toku određenog radnog dana.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (2)
 • Jelica 2 years

  Tako mali porez plaćaju, i to naročito programeri koji dobro zarađuju a sve im nešto smeta i bune se. Zašto im činite ustupke?

 • Sasa 2 years

  Zato Jelice, što ima puno onih koji novac zarađuju od stranaca, pravih frilensera, i koji bi ovim bili onemogućeni da rade u Srbiji. A oni su ti koji u Srbiju donose zdrav novac, koji nije presut ni od koga u Srbiji, nego koji je došao direktno iz inostranstva. Taj novac se onda troši ovde i svi od toga imaju koristi. Ako bi se ovaj propis primenjivao kako je bio pre namešten, oni više ne bi mogli da rade ovde i to bi bio kraj balade o razvoju IT sektora, a bogami i svežih legalnih deviza koje nisu došle preprodajom oružja, švercom, ili trafikingom.