Počela Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Počela Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama
Foto: Виктория Бородинова from Pixabay

Performansom Izlaz koji se u Pešačkoj zoni održao u  organizaciji Prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica” u saradnji sa ženskim nevladinim organizacijma Oaza sigurnosti i Alternativni krug, obeležen je početak Kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Izlaz je deo programskih aktivnosti kojim obeležavamo početak ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar izabran je za početak kampanje a završava se 10. decembra,   Međunarodnim danom ljudskih prava. Time je na simboličan način povezan problem nasilja nas ženama sa ljudskim pravima i ukazivanje na kršenje ljudskih prava.  Pored ova dva datuma kampanja uključuje i druge značajne datume kao što su 29. novembar – Međunarodni dan zaštitnika ljudskih prava žena, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv SIDE i 6. decembar kada se obeležava godišnjica Montrealskog masakra, kaže Snežana Stevanović, direktorka Centra.

Prema njenim rečima u okviru kampanje držaće se niz stručnih skupova u Kragujevcu i Beogradu, brojne edukativne radionice sa ženama žrtvama porodičnog nasilja ali i u osnovnim i srednjim školama. Likovnu radionicu za članice neformalnog udruženja Nadini susreti održaće umetnik Petar Mošić.

U Kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama iz godine u godinu uključuje se sve veći broj pojedinaca i udruženja koji podržavaju borbu protiv svih oblika nasilja prema ženama a cilj i poruka su uvek isti da se podigne svest o fenomenu nasilja, pruži podrška žrtvama, da se radi na smanjenju i prevenciji nasilja, ali i pozovu nadležni na sprovođenje obaveza na osnovu domaćih i međunarodnih pravnih instrumenata.

Izvor: kragujevac.rs

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)