Potpisan Memorandum o razumevanju o primeni novih pametnih sistema saobraćaja

Potpisan Memorandum o razumevanju o primeni novih pametnih sistema saobraćaja
Free-Photos from Pixabay

Gradska agencija za saobraćaj i mađarska Nacionalna služba za naplatu putarine potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji će omogućiti pregovore o razvoju i primeni inteligentnih (smart) sistema saobraćaja u Kragujevcu. Memorandum su u prisustvu predstavnika grada Kragujevca, rukovodioca Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, direktora Regionalne privredne komore Kragujevac i gradskih preduzeća, potpisali Tamaš Bartal, izvršni direktor Nacionalne službe za naplatu putarine Mađarske i Dušan Obradović, direktor Gradske agencije za saobraćaj.

Kragujevac smo izabrali  da bude strateška tačka u našem poslovanju jer je veliki grad i geografski se nalazi u nalazi u centru Srbije, rekao je Tamaš Bartal. U Mađarskoj koristimo najsavremeniju elektronsku tehnologiju koja olakšava saobraćaj i protok kroz zemlje sa kojima smo u partnerstvu i smatramo da Srbija i Kragujevac takađe mogu da je primene, istakao je Bartal. On je izrazio zadovoljstvo što je posle sastanka sa gradonačelnikom Kragujevca i direktorom GAS-a zbog sličnosti koje kompanije imaju u pojedinim oblastima, pronašao partnere otvorene za razgovor i saradnju, jer smatra da su privredne veze izuzetno značajne i obezbeđuju saradnju na svim poljima.

Srbija je peti najveći partner Nacionalne službe za naplatu putarine koja je stoprocentno u vlasništvu države i godišnje Mađarskoj ostvaruje prihod od 1,2 milijarde evra.

Gradska agencija za saobraćaj je ponosna što je izabrana da bude partner kompaniji koja je nosilac promena i ostvareni profit od naplate putarine ulaže u razvoj novih tehnologija i “pametnih gradova”, rekao je Dušan Obradović, direktor Gradske agencije za saobraćaj. Uvođenjem tiketinga i monitoringa, brojača putnika i kamera sustigli smo njihove gradove, što nas je preporučilo za saradnju i uvođenje novih pametnih rešenja. Ona se odnosi, pojasnio je Obradović na senzore o opterećenosti i zastoju u gradskom saobraćaju kako bi naša vozila javnog prevoza preusmerili na druge pravce, zatim razvoj EKG kartice, angažovanje specijalnog vozila za proveru naplate parkinga i uvođenje aplikacije koja će omogućiti informacije o slobodnim parking mestima u gradu. Mi želimo da postignemo saradnju koja će biti predstavljena čitavom Balkanu, a da Kragujevac mađarskim partnerima bude model za prezentovanje svojih novih tehnologija i iskren partner za plasiranje proizvoda, zaključio je Obradović.

Izvor: kragujevac.rs

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)