Shay Hazan Quintet 1.11.2019. u 22:00

Shay Hazan Quintet 1.11.2019. u 22:00
Screenshot/Youtube

KONTAKT GALERIJA SKC U 22:00 / ULAZ JE BESPLATAN

Dvehiljadite su uzbudljivo doba za izraelski džez. Nakon što je kontrabasista Avishai Cohen pre desetak godina ostvario planetarni uspeh mešavinom savremenog američkog džeza i tradicionalne muzike iz njegove zemlje, i mnogim drugim muzičarima su se otvorila vrata ka evropskom i svetskom tržištu. Anat Cohen, Yaron Herman, Shai Maestro, Avishai Cohen i mnogi drugi, danas su internacionalno priznati i popularni muzičari u žanrovskim koordinatama. Premda svako od njih poseduje individualni stil i svirački vokabular, za džez koji dolazi iz Izraela često se vezuju sofisticiranost i lirizam u kompozicijama, kao svojevrsni južnjački ekvivalent elegičnosti skandinavskih pijanističkih trija.

Shay Hazan
Shay Hazan

Iza ove kreativne scene koja se uspešno probila i do samog globalnog mejnstrima džeza, vredno radi nova generacija izraelskih muzičara kojoj su takve stilske reference tesne. Jedan od njih je i Shay Hazan, tridesetogodišnji kontrabasista koji je prošle godine objavio prva autorska izdanja pod svojim imenom. U njegovom radu nema previše prostora za klasifikovanje u džez fioke, naročito one koje obično vezujemo za aktuelne tendencije na evropskoj sceni. Hazanov pogled je uperen kako ka američkom spiritualnom fri džezu, tako i muzici Severne Afrike, te njihovim inkarnacijama i spajanjima od šezdesetih godina prošlog veka do danas.

Muzika Hazanovog kvinteta svoja uporišta nalazi u estetici čikaške scene šezdesetih i sedamdesetih, bliske postavi Art Ensemble of Chicago, nadovezuje se na spiritualnost Williama Parkera i njegov bogat ton kontrabasa, ali i na apstraktnije forme slobodnog i savremenog džeza karakteristične za muzičare s portugalske etikete Clean Feed Records. Njegova je muzika snažna i buntovna, baš kao i njen autor. Temama svojih pesama on skreće pažnju i na globalne probleme poput migrantske krize, te desničarskih politika, ispred kojih stavlja ljubav i otvorenost prema drugim kulturama kao vrhovnu vrednost.
Oba svoja diskografska izdanja, Domestic Peace i Good Morning Universe, Hazan je snimio u klubu Levontin 7 u Tel Avivu. Nije to samo rutinska informacija već i nagoveštaj estetike u kojoj su nastupi uživo i spontanost značajniji od precizne strukture kompozicije i produkcijskih doterivanja. Utoliko je i svaki njihov sledeći koncert nalik novom albumu, koji se istovremeno otvara i zaokružuje pred očima i ušima prisutne publike. Na obostrano zadovoljstvo.


Shay Hazan Kvintet čine:

  • Tal Avraham – truba
  • Eyal Netzer – saksofon
  • Milton Michaeli – klavir
  • Shay Hazan – kontrabas
  • Haim Peskoff – bubanj

.

SKC
SKC

Izvor: SKC

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)