Slučajevi pred Zaštitnikom građana – praksa u oblasti zaštite ljudskih prava

Slučajevi pred Zaštitnikom građana – praksa u oblasti zaštite ljudskih prava

Uokviru projekta Branitelji i braniteljke manjinskih prava koji organizuje Institut za evropske poslove uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država danas su 20 mladih pravnika i pravnica iz svih gradova Srbije u okviru studijske posete došli u Kragujevac. Projekat se realizuje već četiri godine a ovo je druga poseta u okviru koje učesnici programa razgovaraju sa zaštitnikom građana grada Kragujevca.

Saradnju sa Institutom za evropske poslove imali smo i ranije kada smo sa učesnicima programa razgovarali o nadležnostima i poslovima koje obavlja zaštitnik građana, kako funkcioniše sama institucija. Danas smo razgovarali na temu Slučajevi pred Zaštitnikom građana – praksa u oblasti zaštite ljudskih prava i sa različitih aspekata kroz pitanja mladih kolega zajedno došli do odgovora, rekao je Mihajlo Ignjatović, zaštitnik građana.

Cilj projekta je da okupi mlade pravnike i pravnice, buduće advokate, sudije, tužioce i senzibilisati ih za pitanja manjinskih prava u Srbiji. Istraživačkim radom, koji je deo projekta, došli smo do saznanja da mladi pravnici tokom školovanja nemaju predmet sa fokusom na manjinska prava u Srbiji. Srbija je u većinskim delovima svoje teritorije multukulturalna i multietnička sredina i manjinska prava jesu nešto na šta je potrebno staviti akcenat, rekla je Aleksandra Stanković, zamenica direktora Instituta za evropske poslove i dodala da tromesečnim projektom predviđeno održavanje šestodnevnih treninga, vršnjačke edukacije, zatim izrada predloga praktične politike na temu manjinskih prava i nakon toga učesnici programa dobijaju sertifikate.

Prema rečima zamenice direktora, Institut za evropske poslove prati pregovore Srbije sa EU i jača kapacitete svih uključenih u tom procesu. Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja u cilju boljeg razumevanja evroatlantskih integracija.

Izvor: kragujevac.rs

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)