Šta sve treba da napišete na prtljagu da bi mogao da se vrati do vas?

Šta sve treba da napišete na prtljagu da bi mogao da se vrati do vas?

Postoje stvari koje se ne smeju naći na putnoj torbi, ukoliko je želite nazad…

Timonix
Timonix

Oko 97 odsto izgubljenog prtljaga na aerodromima bude vraćeno vlasnicima kroz nekoliko dana. To je poprilično veliki uspeh, ali kako sa onih tri odsto? Sve što možete da uradite je da se postarate da ne budete među njima. 

Veoma je važno da informacije koje su napisane na prtljagu budu jasne, vidljive i čitljive – za svakoga i za sve jezike. Zato je najbolje da zaboravite na ćirilicu kada su takve stvari u pitanju. 

Nemojte lepiti samolepljive papire na kofere, lako će otpasti, a i boja će nestati ukoliko dođe u kontakt sa vodom. Bolja opcija je da zakačite oznaku na kofer, većina ih već ima. 

Informacije koje treba da se nađu na putnim torbama jesu ime i prezime vlasnika, imejl adresa i broj telefona. Kod broja telefona traba napisati i pozivni broj za državu iz koje ste, da bi i u inostranstvu mogli da vas dobiju.

Mnogi izbegavaju da napišu lične podatke, a posebno kućnu adresu koja se, takođe, preporučuje kao olakšavajući način kada dođe do nestanka prtljaga, sa druge strane, mnogi savetuju da ukoliko nije neophodno to ipak ne radite, piše Travel and leisure

Ako prtljag izgubite u svojoj zemlji, pri polasku na put, postoji opravdani strah od pljačke, jer ipak neko zna da ste na putu i ima adresu. Zato je bolje ostaviti broj telefona i imejl za uspostavljanje kontakta. 

Svi koji putuju van zemlje trebalo bi da izbegavaju bilo kakve nacionalne oznake poput boja zastave, grbova, natpisa… Sve dok ne predate prtljag, potrudite se da prekrijete lične podatke koje ste napisali. 

Dodatna stvar koju možete da uradite jeste da fotografišete svoj prtljag i da ga pošaljete sebi na mejl. Uz to treba da napišete i karakteristike, poput dimenzija kofera, i vaše lične podatke, kao i poslovni broj i poslovnu adresu. Ovaj mejl treba da sačuvate, kako biste mogli da ga prosledite avio-kompaniji čim primetite da vam je prtljag nestao. 

Na tržištu se mogu pronaći digitalne oznake za prtljag koje se kače za torbu, štite privatnost informacija koje ste ostavili, a omogućava da bude lociran.

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)