Stižu hladni dani – ove namirnice nas štite od prehlade i gripa!

Stižu hladni dani – ove namirnice nas štite od prehlade i gripa!
Free-Photos from Pixabay

Stigli su hladniji dani i izvukli smo jakne iz ormara, pa ne bi bilo loše pripremiti organizam na predstojeću sezonu prehlada, hunjavica i gripa.

Vodeći se za onom “bolje sprečiti, nego lečiti” donosimo vam listu pet dostupnih i jeftinih namirnica kojima možete ojačati imunitet da bi se vaš organizam lakše obranio od nedaća koje donose hladniji dani.

Pa krenimo redom:

Agrumi (pomorandža, limun, grejp)

Vitamin C kojeg možemo pronaći u agrumima (posebno onima iz domaćeg, ekološkog uzgoja) jedan je od ključnih sastojaka koji jačaju imunitet.

Pomorandže uz to sadrže fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli koji su iznimno korisni za naš organizam, te hesperidin koji ima snažno protivupalno delovanje.

Дарья Яковлева from Pixabay
Дарья Яковлева from Pixabay

Limun sadrži mnogo flavonoida, a vitamin C u njemu sadrži jedinstvene fitonutrijente koji su važni prirodni antioksidansi te pomaže u sprečavanju upalnih procesa.

Grejp takođe obiluje prirodnim vitaminom C koji pomaže u skraćivanju trajanje prehlade i ublažava njene simptome.

Zeleni čaj

Napitak kojeg Kinezi konzumiraju već 4 hiljade godina donosi bogatstvo antioksidansa – flavonoida, polifenola i katehina koji podižu imunitet i štite organizam od gripa i prehlade. Bogat hlorofilom i vlaknima, ovaj čaj će nam pomoći da isteramo toksine iz organizma.

Đumbir

U borbi protiv hunjavice i visoke temperature, đumbir je nezamenjiv saveznik. Deluje antibakterijski, ubija viruse koji uzrokuju prehladu i sprečava nastanak upala, a čaj od svežeg đumbira pomaže pri ublažavanju grlobolje.

Beli luk

Ovaj prirodni antibiotik jedan je od najboljih saveznika našeg zdravlja budući da sadrži više od sto biološki aktivnih tvari uključujući i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki ključni u jačanju našeg imuniteta.

Jogurt i kefir

Za celokupno zdravlje organizma i snažan imunitet ključna je i uravnotežena crevna flora. Dobre bakterije u crevima štite nas od gripa i prehlade, artritisa, alergije i astme, a jogurt, kefir i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika.

Izvor: radioprijepolje.com

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)