U Kragujevcu predstavljen prototip „pametne rukavice za slepe“

U Kragujevcu predstavljen prototip „pametne rukavice za slepe“
Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

Kragujevac je i ove godine, peti put zaredom, domaćin tradicionalnog godišnjeg savetovanja Saveza slepih Srbije. Na dvodnevnoj konferenciji, koja je okupila predstavnike preko 40 organizacija i ustanova slepih i slabovidih, pod nazivom „Sistemi podrške kroz stručno informisanje i saradnju“ biće reči o rezultatima u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom, ali i novim vidovima podrške kao što je „pametna rukvica za slepe“.

Pixabay
Pixabay

Ovako veliki odziv potvrđuje našu međusobnu saradnju i solidarnost, kazao je otvarajući konferenciju, Milan Stošić predsednik Saveza slepih Srbije. Iz toga crpimo inspiraciju za sve izazove. Budućnost Saveza slepih je u njegovoj prošlosti, jer su nam svi ti ostvareni rezultati inspiracija za sve izazove u budućnosti, istakao je Stošić.

U okviru konferencije, tim mladih preduzetnika i naučnika kompanije „Anoris Technology“ predstavio je prototip multifunkcionalne „pametne rukavice za slepe“ koja će značajno olakšati svakodnevni život i pružiti neophodnu sigurnost u samostalnim dnevnim aktivnostima osobama oštećenog vida. Prema rečima programera Nikole Krstića reč je o uređaju koji slepim osobama pomaže prvenstveno u orijentaciji, prepoznavanju boja, novčanica, svetlosti itd. Postoji preko deset funkcija koje, uz dodir jednog dugmeta na ruci, omogućava da se lakše samostalno snalaze.

Na nacionalnom nivou Savez slepih, sa oko 12 000 članova predstavlja izuzetno snažnog partnera kada je reč o zaštiti i unapređenju osoba sa invaliditetom. Tako se i mi u Kragujevcu ponosimo njihovim radom i rezultatima, koji naš grad na nacionalnom nivou svrstava u primer dobre prakse, istakla je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Završavamo jedan strateški krug, sada radimo evaluaciju i planiramo novu trogodišnju strategiju koja će se uklopiti u Agendu održivog razvoja. Pred nama su još uvek novi izazovi i zadaci, u oblasti pristupačnosti poput zvučnih semafora. Na nama je da pratimo trendove u otklanjanju prepreka koje osobe sa invaliditetom imaju u svakodnevnom životu. Mislim da smo na dobrom putu. Naše napore prepoznala je i EU, tako da Kragujevac dve godine zaredom dobio finansijsku podršku UNDP kroz ReLOaD projekat.

Inače, drugog dana konferencije, čiju je organizaciju podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, biće reči o prioritenim zajedničkim aktivnostima u 2020. godini, kao i zadacima Saveza slepih Srbije i lokalnih organizacija.

Izvor: Kragujevac.rs

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)